Niek van der Sprong stopt na 27 edities met het organiseren van Bevrijdingsfestival Overijssel. Onder zijn bezielende leiding is het festival uitgegroeid tot een zeer tot de verbeelding sprekend bevrijdingsfestival dat jaarlijks kan rekenen op meer dan 100.000 bezoekers.
Huidig zakelijk leider, Emma Quilligan en Projectleider, Annemien Brugging nemen de fakkel over. Al vele jaren zijn zij samen met Niek de spil in de organisatie rondom het Bevrijdingsfestival en hebben zij voldoende kennis en ervaring opgedaan om verantwoordelijkheid voor de organisatie op zich te nemen.
Het bestuur van de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel is nauw betrokken geweest bij deze overgang en is blij met de wijze waarop deze heeft plaatsgevonden en bovenal ook dat de continuïteit van dit prachtige festival op deze wijze gewaarborgd blijft. Zij kennen Emma en Annemien als talentvolle en bevlogen trekkers van het festival en hebben dan ook alle vertrouwen erin dat zowel de kwaliteit als de inhoudelijkheid van het thema vrijheid in goede handen is.
Rob Welten, voorzitter bestuur: “Het belang, de bijdrage en inzet van Niek van der Sprong kunnen nauwelijks overschat worden, deze is groots geweest. Zonder hem had het festival zowel qua inhoud als qua uitstraling nooit het niveau behaald wat het nu heeft. Wij zijn hem dankbaar en wensen hem veel succes toe in deze nieuwe fase in zijn leven.
Niek van der Sprong: “Het was erg lastig het juiste moment te kiezen om te stoppen met iets wat me enorm dierbaar is geworden. Nu ik weet dat de organisatie in goede handen is, kan ik met gerust hart deze stap zetten. De betekenis van 4 & 5 mei onder nieuwe generaties zichtbaar en levendig maken is altijd een enorme drijfveer geweest. Met hart en ziel heb ik 27 zeer uiteenlopende en enerverende edities van het Bevrijdingsfestival mogen organiseren. Ik kan er een boek over vol schrijven. Misschien ga ik dat wel doen!”
Quilligan en Brugging gaan met veel enthousiasme aan de slag met de organisatie voor de 28e editie van Bevrijdingsfestival Overijssel, waarbij de muziekprogrammering en de thematiek van 5 mei centraal blijven staan.
Ontstaan Bevrijdingsfestival Overijssel
Al vanaf de start in 1991 is Niek van der Sprong betrokken bij de organisatie. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een van de grootste bevrijdingsfestivals, zowel inhoudelijk als qua bezoekersaantallen. Bevrijdingsfestival Overijssel vond oorspronkelijk plaats op het Grote Kerkplein te Zwolle. Door de toenemende bezoekersaantallen moest het festival in 1999 verhuizen naar parkeerplaats de Turfmarkt. In 2005 werd ook de Turfmarkt te klein en in 2006 werd het festival voor het eerst in Park de Wezenlanden georganiseerd. Inmiddels heeft het festival meerdere podia met een zeer uiteenlopend programma, kent het festival vele inhoudelijke projecten die invulling geven aan het jaarthema en is er een familieprogramma. Het Bevrijdingsfestival Overijssel staat bekend om de grote groep enthousiaste vrijwilligers, in 2017 waren dat er bijna 800!