• facebook
  • linkedin
  • twitter

Kanniewaarzijn

  • Gepubliceerd op: 02/04/2013
  • Door:

acquisitiefraudeAfgelopen week werd ik geconfronteerd met een zogenaamde spookfactuur. Maar… hoe herken je eigenlijk een spookfactuur? Griezelig echt uitgevoerd, alleen kon ik de herkomst niet zo gauw terughalen. Bart, boekhouder in spé, heeft een en ander uitgezocht en jawel: een spookfactuur. In het begin denk je: “ach een spookfactuur; net op tijd ontdekt, over tot de orde van de dag”. Maar het bleef me achtervolgen. Er zijn dus mensen die willens en wetens van alles bedenken om andere mensen doelbewust te belazeren.

En als het lukt  krijg je gauw te horen: “moet je maar beter opletten, je bent gewaarschuwd”. Een variant op de slogan “je vroeg er tenslotte zelf om”. Een soort vrijheid van criminaliteit totdat je tegen de lamp loopt. En dan is er altijd wel een soort Moskovisch die je voor wat handgeld uit de brand wil helpen. Die vrijheid van criminaliteit zit me dwars. Net als die rellen in Haren. Leg de zwarte piet maar bij de overheid, de burgemeester en de politie; de jongeren zijn “gewone jongens en meisjes”.

Vrijheid spreek je af, is het thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei; kennelijk zijn er harde regels nodig om vrijheid echt te beleven. Ik denk dat het daar om gaat: die vrijheid hebben we hier wel, maar er zorgvuldig mee omgaan, dat is de kunst. Zullen we daar energie in steken?

Lees meer over vrijheid op: www.watisnoudievrijheid.nl